SZH-penning voor Zeeoogst Gonnie 27 op Blaarkopstudiedag

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen heeft sinds enige tijd ‘SZH-penningen’ beschikbaar voor dieren en/of eigenaren van dieren met een bijzondere prestatie.
De Blaarkopstichting hield de jaarlijkse Blaarkopstudiedag op 7 maart 2020, en in de middag verwelkomde de familie Van der Hulst (Siem en Mieke, en Frank en Marloes) de blaarkopliefhebbers op hun bedrijf met ca. 130 blaarkop melkkoeien.

De Blaarkopstichting maakte van de gelegenheid om extra aandacht te besteden aan één van de melkkoeien op dit bedrijf, met de naam ‘Zeeoogst’.
De koe die deze extra aandacht verdiende, en benoemd werd tot ‘Blaarkop van het jaar‘, is de roodblaar Zeeoogst Gonnie 27.

Zeeoogst Gonnie 27 kreeg als Blaarkop van het jaar de SZH-penning aangeboden.
Wat maakt Gonnie 27 bijzonder?
Gonnie 27 was op 7 maart nog droogstaand, en hoogdrachtig van haar derde kalf (2 wkn later uitgerekend van een drachtigheid van Rooie Rinus).
Ze heeft twee prima eerste melklijsten gemaakt:
2.03  373 dgn  6947 kgm  4.71%v  3.76%e  lw: 123    /    3.05  317 dgn  7214 kgm  4.54%v  3.59%e  lw: 119

Daarnaast heeft ze een prima exterieur: een goed ontwikkelde, goed geuierde koe met veel lengte en mooie verhoudingen, met daarbij goede conditie ook wanneer de productie op het hoogtepunt is. Daarnaast is het toekennen van deze prijs aan Gonnie 27 ook een eerbetoon aan haar moeder Gonnie 7, die afgelopen zomer als laatste IBR-draagster om die reden als ruim 12-jarige werd afgevoerd. Lees meer over de Gonnie’s in De Blaarkopper sept.2019.

Gonnie 27 is de driekwart zus van KI-stier Zeeoogst Govert; ze hebben dezelfde vader Jochem 2, en de moeder van Govert is ook een halfzus van Gonnie 27 (beiden dochters van Gonnie 7). De Gonnie’s komen van oorsprong uit stal Van Ingen, ‘ze fokken altijd goed’, aldus Siem van der Hulst, die ook nog een pasgekalfde (2e kalfs) halfzus (62%G)(V: Delthe Ezra 2) van Gonnie 27 liet zien.
Foto’s Zeeoogst Gonnie 27, zomer 2019 als tweedekalfs koe: