Blaarkopstudieclub Gelderland Overijssel

De Blaarkopstudieclub Gelderland/Overijssel werd opgericht op woensdag 9 november 2011.
Het initiatief tot de oprichting werd genomen door de Blaarkopstichting.

In de 70-er jaren waren er in de provincie Gelderland al meerdere veehouders die van roodbont MRIJ-vee waren overgestapt naar blaarkopkoeien; vrijwel altijd roodblaren.
Vanwege de ‘Holsteinisering’ nam het aantal bedrijven met blaarkoppen in Gelderland tot rond het jaar 2000 weer af. Met de toename van het aantal veehouders dat kiest voor een biologische bedrijfsvoering is sindsdien weer een duidelijke toename in het aantal blaarkoppen in de provincie Gelderland en daarnaast ook in de provincie Overijssel te bespeuren. Met name in de provincie Overijssel is er een flinke toename aan gebieden met een natuurdoelstelling. Meerdere bedrijven houden daarop blaarkopkoeien; zowel voor de melkveehouderij als ook voor de zoogkoeien- en vleesveehouderij.

De club telt per 1 januari 2014 ca. 15 belangstellenden.

Het bestuur bestaat uit: Wim de Wit, Wageningen (voorzitter). Meerdere bestuursleden nog nader te benoemen. De Blaarkopstichting neemt tot nader bericht het secretariaat voor haar rekening.

LID WORDEN? Dan kunt u contact opnemen met de Blaarkopstichting: 0512 546659 of zfaber@xs4all.nl

ACTIVITEITEN:
De vijfde bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 10 april 2014 op het bedrijf van de familie Schaars-Ankersmit te Doesburg.
De vierde bijeenkomst werd gehouden op woensdag 17 april 2013 op het bedrijf van de familie Pak-van Donselaar te Barneveld. Lees het verslag: Verslag_Bl_Studieclub_Gelderland_Overijssel_17_april_2
Op vrijdag 26 oktober 2012 wasl de derde bijeenkomst op het bedrijf Veld en Beek van Jan Wieringa e.a. te Doorwerth.
Op 20 februari 2012 was de tweede bijeenkomst van de studieclub. Deze bijeenkomst werd gehouden op het bedrijf ‘De Hooilanden’ van Lodewijk en Floor Pool, Slagsteeg 20 te Bennekom. Lodewijk en Floor vertelden over hun bedrijf met blaarkoppen, zorgtaken, zelf zuivelen en andere bijzonderheden. Tevens gaf Jan Wieringa tekst en uitleg omtrent beschikbare blaarkopstieren via KI. Enkele nieuwe leden waren in aanwezig. In totaal 9 personen.

LEDEN MET EEN WEBSITE OVER HET BEDRIJF:
Lodewijk en Floor Pool, Bennekom www.dehooilanden.nl
Jan Wieringa e.a., Doorwerth www.veldenbeek.nl
Fam. Wichers, Heerde  www.natuurlijkboerderijvlees.nl
Fam. Goudbeek, Epe   www.boerderijgoudbeek.nl
Henk Velders, Schaapsheuvel, Drempt  www.schaapsheuvel.nl

LEDEN MET EEN BOERENCAMPING:
Fam. Berenpas, Vorden De Prinsenhoeve

Camping_Prinsenhoeve

Een artikel uit De Keurstamboeker 1975 over blaarkoppen in de Achterhoek: Blaarkoppen_Achterhoek_1975