Blaarkoppen in de kunst

Blaarkoppen spreken tot de verbeelding

Sinds eeuwen zijn ‘kunstenaars’ druk doende om koeien op het witte doek vast te leggen of om er een prachtig beeld van te maken. Ook blaarkoppen viel en valt die eer te beurt. Heel bekend is het schilderij met de stier van Potter. De stier is maar een klein beestje op het schilderij en niet minder prominent aanwezig is in het midden van het schilderij een liggende rode blaarkopkoe (witkop). Een hedendaagse gerenomeerde koeienschilder die een zwak voor blaarkoppen heeft is Ruud Spil uit Amsterdam (www.ruudspil.nl). Maar ook heel wat anderen krijgen een warm gevoel bij het zien van blaarkoppen en weten er iets moois van te maken. Eén van hen is oud-NRS-inspecteur Adrie van Gent. Hij heeft heel wat exterieurtoppers langs zien komen en mogen meten en voelen. De prachtige fijne huid, de mooie lijnen, de beste benen en de stralende koppen spreken tot de verbeelding. Hij maakte er meerdere overzichtschilderijen van.

Schilderij_v_Gent Blaarkopkampioenen van weleer, geschilderd door oud-NRS-  inspecteur Adrie van Gent

Ook Zwanet Faber is blaarkopliefhebster sinds haar kinderjaren en heeft als hobby schilderen van met name koeien en dan is de blaarkop een uitdagend onderwerp. Ze zet ze dan ook met verve op papier en doek. Voor meer informatie zie: ‘Rasinformatie en artikelen / Blaarkopfan Zwanet Faber’ op deze website.

ZFABER4 liggend blaarkopkalf (olieverf) van Zwanet Faber

Loes Kuijpers uit Molenrij (bij Kloosterburen) heeft wel wat met blaarkoppen, zij exposeerde in de zomer van 2010 haar fraaie aquarellen met o.a. blaarkoppen in het bezoekerscentrum van het Groninger Landschap te Pieterburen.

Blaarkopliefhebber Theus de Ruig is zeer bekwaam in het maken van houten beeldjes van koeien. Hij hanteert daarvoor een geheel eigen methode. Blaarkoppen zijn zijn favoriete modellen. Zie www.theusderuig.nl

T_de_Ruig_blaarkopkoe

de oudere blaarkopkoe Italia 88

T_de_Ruig_blaarkopstier

een stier naar het voorbeeld Italië’s Floris

Ook Yoeri Lissenberg uit Amsterdam heeft zijn hart verpand aan de Blaarkop. Hij schildert ze heel verdienstelijk. Zijn werken kunt u vinden op de website www.yoerilissenberg.exto.nl .
Voor meer informatie zie: ‘Rasinformatie en artikelen / Blaarkopfan Yoeri Lissenberg’ op deze website.

Yoeri_Lady_5420

 ‘Lady 5420’ van Yoeri Lissenberg, naar een foto van de kop van Linda 9 in stal Italië te Winsum

 In 2001 werd door uitgeverij de Kleine Uil te Groningen een prachtig boek over blaarkoppen uitgegeven met daarin veel aandacht voor schilderijen en gedichten. Ook daarin staat een bijdrage van Zwanet Faber, maar ook blaarkopverhalen van onder andere schrijver Koos van Zomeren e.a. en schilderijen van Marleen Felius, Ruud Spil en vele anderen. Het boek vond gretig aftrek en is helaas uitverkocht.

Het bekende Groninger zangduo ‘Rooie Rinus’ en ‘Pe Daalemmer’ maakten het prachtige lied ‘Grunneger Bloarkop’:

BlaarkopLiedCD(de vader van zanger Peter de Haan had een slagerij in Loppersum, en slachtte dus regelmatig Grunneger bloarkop’n ‘)

Fiona Zondervan maakt prachtige beelden liet zich onder meer inspireren door een imponerende blaarkopstier. Zij vertelt daarover: ‘Ik ga vaak op de fiets van Groningen, waar ik woon, naar Den Horn, waar mijn atelier is. Dan kom ik langs Leegkerk, een boer daar heeft Blaarkoppen lopen.
De stier die daar tussen de koeien loopt heb ik gemaakt, eerst in boetseerwas, dat model is later in brons gegoten. Prachtig gezicht een flemende stier. Prachtige koeien die Blaarkoppen.  Als ik dat zie, dan moet ik daar wat mee. Zo maak ik al mijn beelden. Geïnspireerd door een moment, een bepaalt dier en een houding, ga ik aan de slag. Ik ben beeldhouwer en maak al 25 jaar beelden van dieren in brons en in steen.’  Zie www.fionazondervan.nl

Groninger Blaarkopstier, Brons, 45cm lang (oplage 8)
Sil van Mil is kunstschilder op het Zuid-Hollandse eiland ‘Schouwen Duiveland’. Dat is een gebied waar slechts her en der een verdwaalde ‘blaar’kop voorkomt. Toch schildert hij graag blaarkoppen. Hij zegt: ‘De Blaarkop is al een tijd mijn favoriet. Zeer schilderachtig door de zwarte vlekken rond de ogen. De ogen zijn voor mij altijd heel belangrijk, of het nu een Blaarkop is, of een portretopdracht, of een ander dier. Door de zwarte vlekken wordt je aandacht snel naar de ogen getrokken. Vaak vind ik de horens ook heel mooi erbij. Ik schilder graag Hollandse onderwerpen en daar hoort de Blaarkop dan ook zeker bij. Helaas zie ik ze niet op Schouwen Duiveland. In dit schilderij zijn de klaprozen erbij voor het kleurcontrast met het groene gras. Maar elk schilderij maak ik weer anders, dus soms ook juist zonder veel kleur. De grote schilderijen met blaarkoppen maken het gelijk heel gezellig in huis; puur en rust. Zie www.silvanmil.nl