Marleen 65 100.000 kg melk

Bericht gebaseerd op het PERSBERICHT van De Sophiahoeve
(in De Blaarkopper febr.2022 staat ook al iets over deze prestatie van Marleen 65 vermeld)

De Sophiahoeve viert mijlpaal met 100.000 liter blaarkop

WARMOND – Voor het eerst sinds 2016 wist een raszuivere blaarkop de 100.000 liter mijlpaal te behalen. Die prestatie werd geleverd door Marleen 65 van zuivelboerderij De Sophiahoeve in Warmond. 

“Een knappe prestatie”, vertelt boer Theo Warmerdam over de zwarte blaarkop, die inmiddels 14,5 jaar oud is. “Marleen 65 is een van onze kleinste koeien, maar het is een doorzetter. Ze is slim en voorzichtig en loopt ondanks haar gevorderde leeftijd nog altijd voorop. Ze zorgt dat ze weg blijft uit de drukte en meldt zich graag als eerste bij het voerhek. Andersom merkt ze dat ze van ons wat extra aandacht krijgt en dat geeft haar weer een zetje. Al met al genoeg reden voor ons om haar ondanks allerlei kwaaltjes toch te handhaven in de koppel.”
Marleen 65 is de eerste koe van De Sophiahoeve die is toegetreden tot het selecte gezelschap van ‘honderd-tonners’. Haar gemiddelde over de 100 ton staat op circa 3.90% vet, 3.60% eiwit en lactatiewaarde 104. Naast de mooie producties is ook het exterieur van Marleen 65 door de jaren heen hoog gewaardeerd.

De familie Warmerdam kiest al vele generaties voor blaarkoppen en zet zich nadrukkelijk in voor het behoud van het oudhollandse dubbeldoelras. Theo Warmerdam heeft als doelstelling om met raszuivere blaarkoppen zo outcross mogelijk te fokken. De Sophiahoeve is een door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen erkend fokcentrum, dat vanuit de Hemmeer-bloedlijnen diverse KI-stieren heeft geleverd.

De afgelopen jaren neemt de belangstelling voor de blaarkop weer toe. Het ras staat bekend als efficiënte verslinders van een mindere kwaliteit ruwvoer. Met weinig krachtvoer kunnen ze verhoudingsgewijs veel melk en vlees geven. Daarmee zijn de zelfredzame lage-kosten-koeien bij uitstek interessant voor bedrijven die zich richten op kringlooplandbouw of agrarisch natuurbeheer.
De Sophiahoeve, Wasbeeklaan 7, 2361 HG Warmond
https://www.desophiahoeve.nl/