Sientje 34 meer dan 100.000 kg melk

Op 25 juli werd de zwartblaar Sientje 34 van Dirk Boer bij Kamerik 17 jaar en met de MPR op 9 juni was ze de grens van 100-ton over. Ze is de tweede dochter van Hemmeer Job die dit presteert.
Sientje 34 is op papier 50%G en 50%onbekend, omdat de afstamming van haar moederskant niet geregistreerd was. De vader van haar moeder was ongeveer 12%G, zo gaf Dirk Boer aan. Daar zat van langer geleden nog wat blaarkopbloed in dat van oorsprong van blaarkopfokker Van Leeuwen bij Zoeterwoude kwam (ooit was daar de derde Blaarkop 100-tonner Betsie 30). Sientje 34 is een makke, rustige en aanhankelijke koe, ze laat zich niet opjutten, ze gaat haar gang tussen de overigens bonte veestapel. Ze werd altijd vlot drachtig. Twee jaar geleden kreeg ze een vrouwelijke tweeling (van HF-stier) en die kalven nu af. Van 2022 is er een zwartblaar zoon van Maten’s Marco; die is 75%G en dekt nu pinken. Zo komen er nog wat meer nakomelingen van Sientje 34. En, ze kan in oktober weer afkalven van de eigen HF-stier, die vond haar nog wel aantrekkelijk, want sprong hij over een hek om haar te dekken…

Ze is nog behoorlijk vitaal en als het goed gaat mag ze tot het laatst blijven. Zoals de meeste dochters van Hemmeer Job maakte ze als vaars een heel rustige start met nog geen 4000 kg melk en lactatiewaar-de 80. Dat liep een paar jaar op tot mooi boven ‘100’. De hoogste lijst maakte ze op 10.06 jarige leeftijd met ruim 9000 kg melk, ruim 4%vet en 3.40%eiwit en lactatiewaarde 117 ! Al met al staat ze boven 100.000 kg melk met ca. 4.10%vet en ca. 3.45%eiwit.

Een heel mooi resultaat voor Dirk Boer met deze ‘opvallende’ koe. Onze hartelijke gelukwensen !