Blaarkopfan Yoeri Lissenberg

Een Amsterdammer met liefde voor Groninger Blaarkoppen

Yoeri Lissenberg (1971, Amsterdam) is geboren en getogen in de stad en koeien maakten bepaald geen deel uit van zijn leefomgeving. Door het verhuizen naar Almere en het trainen op de racefiets komt hij vaker in aanraking met groen en dieren en weet hij dit zeker te waarderen. Maar koeien blijven toch vooral die beesten die je ziet als je over de snelweg rijdt en waarvan er plaatjes op het pak melk staan.
Door zijn relatie met Daniëlle Bekkering (schaatster én boerendochter) uit het Groningse Den Ham (bij Aduard) ziet hij steeds vaker en steeds meer koeien en hij vindt vooral ‘de koeien met die vlekken om de ogen’ mooi.
De familie Bekkering had HF-koeien teruggekruist met blaarkopbloed en in de stal liep dus een aantal pinken met ‘halve’ en ‘hele’ blaren. Later liep daar ook een echte rode blaarkopkoe met kalf en dat duo werd meteen zijn favoriet.
Min of meer dankzij een weddenschap begint Yoeri naast zijn marathonschaatscarrière en timmerwerkzaamheden aan een nieuwe uitdaging: koeien schilderen. Als autodidact ontwikkelt hij een eigen stijl en hij weet verrassend goed ‘het gevoel bij de koe’ in zijn werk weer te geven. Hij werkt voornamelijk met olieverf op doek en de voorkeur voor blaarkoppen is duidelijk zichtbaar in zijn werk.
Daniëlle raadde Yoeri aan om eens bij een echte blaarkopfokker te kijken voor meer inspiratie en zo komt hij bij ‘Italië’ in Winsum terecht. Hier wordt zijn liefde voor blaarkoppen versterkt. De rustige en vriendelijke koeien laten zich goed benaderen en bestuderen. En vooral koeien met authentiek gekromde horens zijn favoriet. Inmiddels hebben de bezoeken aan ‘Italië’ en andere weilanden vol met blaarkoppen tot een aantal mooie nieuwe schilderijen geleidt.
Bent u bereid naar meer schilderijen van Yoeri, kijk dan eens op www.yoerilissenberg.exto.nl Contact opnemen kan ook via info@yoerilissenberg.nl Yoeri werkt desgewenst in opdracht.

Yoeri_Blaarkop_koe_met_kalf

Blaarkop met kalf