Ebel van Fritema

roodblaar 100%G    geb: 22-1-1970   Fokker: F.J.Schuiringa, Fokstal Fritema, Oldehove

AFSTAMMING: (is niet de volledige afstamming)
V: PIET VAN FRITEMA < V: Bas < V: Steffen < V: Ceus < V: Cor < V: Alfred < V: Dirk < V: Thomson < V: Marchines
M: ERICA 2 < MV: Nico 7906S < V: Titus < V: Reina’s Zoon < V: Eberhardt < V: Apollo (pref.2) < V: Gregor < V: Thomson

Het afstammingsoverzicht zoals gepubliceerd in De Keurstamboeker:
Ebel van Fritema was in de jaren vanaf 1975 zeer populair. Hij was een fraaie sterke exterieurstier met een prima productie-afstamming. Ter vergelijking met de huidige hoogtematen van blaarkopstieren: op een leeftijd van 2 jaar en 3 maanden was hij 140 cm (anno 2010 zijn de meeste blaarkopstieren groter!!). Hij is voor natuurlijke dekking op het eigen bedrijf – fokstal Fritema – gebruikt en gaf daar prima dochters. Van hem werd uiteindelijk een beperkte hoeveel sperma via particuliere KI ingevroren (waarvan nog een kleine hoeveelheid is opgeslagen in de Genenbank). Van Ebel van Fritema werden veel zonen via KI ingezet en ook meerdere voor natuurlijke dekking. Daarmee werd zijn invloed in de blaarkopfokkerij zeer prominent en was er op een bepaald moment amper nog een blaarkop waarin zijn bloed niet voorkwam. Een aantal van zijn zonen kwam met mooie verervingsgegevens door als fokstier, onder andere: Fritema Edgar, Fritema Julius, Fritema Grandio en Ruttens Geastor. Wel was hiermee de bloedspreiding in de blaarkopfokkerij behoorlijk nauw geworden, en dit was er mede de oorzaak van dat de Holsteinisatie grote grip op de blaarkopveehouderij kreeg. Jaren later werd nog een zoon van hem ingezet, de roodblaar Mina’s Ebel uit de bekende Mina 2 van Nijenhuis te Pieterburen. Deze stier was geen goede productievererver. Een volle broer van deze stier, de zwartblaar Mina’s Ebel 2 is gebruikt in de Meyenhorst-stal van Ruitenburg.
De moeder van Ebel van Fritema, Erica 2, was een zware zeer robuuste melkkoe met prima productie. Met een hoogtemaat van 137 cm was ze in die tijd zeer goed aan de maat. Haar vader Nico 7906S is veel gebruikt in stal Fritema, en komt bij meerdere Fritema-stieren enkele keren in de afstamming voor.

Anno 2010 was enige inzet van Ebel van Fritema in de blaarkopfokkerij wel weer verantwoord, juist om bloedspreiding aan te brengen na een periode waarin heel ander blaarkopbloed – uit de Prins van Fritema-lijn (via diens zonen Victor van Rijnoord en Prins > Beatrix Prins) veel invloed hebben. Rivierduin Ebels Han werd in 2010 als jonge zoon van Ebel van Fritema ingezet.

Ebel van Fritema was een fraaie stier met beste benen.
Ebel van Fritema was een fraaie stier met beste benen.
Erica 2, als oudere koe; een zware robuuste melkkoe
Ebel van Fritema als eenjarige.
Ebel van Fritema als eenjarige.

DE MOEDER VAN EBEL VAN FRITEMA: Erica 2, als oudere koe; een zware robuuste melkkoe

1A collectie PGF 1975