Mix

zwartblaar 100%G (vermoedelijk 75%G)       Bèta Caseïne: A2/x       Fokker: D.Nijenhuis, Pieterburen

KI: BRS niet meer beschikbaar sperma aanwezig in Genenbank

AFSTAMMING: (is niet de volledige afstamming)
V: BEATRIX PRINS < V: Prins < V: Prins v.Fritema < V: Frits v.Asinga < V: Okko < V: Achilles 2 < V: Apollo
M: MINA (met enig bont bloed, vermoedelijk 50%G-50%FH) < MV: niet geregistreerd / onbekend

De stier Mix is geboren uit een R-koe. Een koe met een onbekende afstamming kon tot ongeveer 1985 opgenomen worden in het stamboek als R-koe (Register-koe). Dat was ook met de koe Mina het geval. Zij werd destijds aangekocht door Nijenhuis maar de afstamming was niet bekend. Wel konden insiders zien dat ze in feite geen raszuivere blaarkop was, maar een prima koe met een goede blaarkopaftekening en een goede productie. Ze fokte goed want de volle zus van Mix, Mina 2, werd meerdere keren kampioene op een fokveedag. Ze was iets kleiner dan haar moeder maar zeer productief en fraai geuierd. Iets hoge witte benen verraadden toch nog dat beetje ‘bont’ in haar genen. Dit kwam ook tot uiting toen ze (per abuis) na paring met een bonte stier, een bont vaarskalf gaf. Deze bonte koe zit weer in het voorgeslacht van de roodblaar KI-stier Mina’s Cor (87%G en de bontfactor). Officieel is Mix dus 100%G, maar vermoedelijk 75% (dat percentage is niet ‘hard’ te maken). De vader van Mix, Beatrix Prins, gaf zondermeer goede productiekoeien.

Mix gaf dochters met een hoge levensduur (+503 dagen). Zijn dochters zijn laatrijp (103) en persistent (103); als vaars nog wat licht van postuur maar wel mooie melkbeestjes met goede uiers. Met het klimmen van de lactaties neemt de productiecapaciteit toe. Qua kg melk zit Mix iets onder het blaarkopgemiddelde, en ook in de gehalten fokt hij negatief. Met ‘100’ scoort hij mooi voor uiergezondheid. Melksnelheid is matig: 94. Mix had niet de bontfactor!
Van Mix zijn twee zonen ingezet bij KI: Santos(75%G) en Leo 4 (nog beschikbaar bij KI De Toekomst)

De verervingsgegevens van Mix augustus 2013: Mix_0813

Mix_b

MIX

VOLLE ZUS VAN MIX:

Mina 2 (ca. 75%G?), was een zeer succesvolle keuringskoe. Hier als jonge kampioenskoe op een verregende keuring in Winsum.

Mina 2 (ca. 75%G?), hier als jonge kampioenskoe op een verregende keuring in Winsum.

Mina 2, een zeer succesvolle keuringskoe

DOCHTERS VAN MIX: