Meyenhorst PASCAL

zwartblaar 100%G(Rf)     Kappa Caseïne: AB    Bèta Caseïne: A2A2   aAa-code: 312   
Fokker: J.W.Ruitenburg, Maarsbergen

KI-code: 39577

KI: BRS www.vivax.nl Fred Reinders tel: 0546 567220 bij BRS/Vivax en CRV: gesekst sperma beschikbaar

AFSTAMMING: (is niet de volledige afstamming)      productie-afstamming zie: 2017 Afst info prod Meyenhorst Pascal
V: HENMEER JULIUS < V: Fritema Jitze < V: Oskar < V: Fritema Jumbo < V: Ebel v.Fritema < V: Piet v.Fritema
M: PAMELA < MV: Henmeer Frans < V: Geurt < V: Wiljo < V: Fritema Edgar < V: Ebel v.Fritema < V: Piet v.Fritema
MMV: Italië’s Gerko < V: Mix < V: Beatrix Prins < V: Prins < V: Prins v.Fritema < V: Frits v.Asinga

Meyenhorst Pascal is gefokt op het vermaarde fokbedrijf van de familie Ruitenburg te Maarsbergen. Pascal is een goed ontwikkelde gerekte melktypische stier met goede benen. Pascals vader Henmeer Julius fokt goed qua exterieur en productie, en zeker ook voor celgetal. De moeder van Pascal scoort vooral hoog op gehalten. De grootmoeder en overgrootmoeder van Pascal werden zeer oud. Pascal komt uit dezelfde moederlijn als de stier Hemko. De grootmoeder van Hemko is de overgrootmoeder van Pascal, en de vader van Hemko – Italië’s Gerko – is de overgrootvader van Pascal. In Pascal wordt zeer oud en degelijk blaarkopbloed gecombineerd met Fritema en Italië-bloed. Het is een stier die heel goed gebruikt kan worden voor bloedspreiding binnen het ras en ook voor veehouders die hun Holsteinkoeien willen paren met een blaarkopstier is Pascal een aanrader. Vanwege Kappa Caseïne AB is Pascal goed voor de kaasproductie.

Fred Reinders over Meyenhorst Pascal: ‘Hij is een goed ontwikkelde lange en melktypische stier met goede benen. De nakomelingen van hem op Meyenhorst laten dat zelfde beeld zien en overtuigen door hun kwaliteit en uitstraling. Pascal vader Henmmer Julius is met Fritema Jitze (Oskar x Reinder 2 van Alma) als vader en Italië’s Heino (Abels Heino 31 x Mix) als moedersvader een echte outcrosstier. Zijn dochters zijn normaal tot goed ontwikkelde, best bespierde koeien met goede uiers en uitstekend beenwerk. Hij scoort erg goed voor levensduur en celgetal, maar behoort ook tot de betere melkstieren binnen het blaarkopras. Pascals moeder Pamela valt vooral op door haar enorm beste gehalten in de melk: gemiddeld 5,26%vet en 4,02%eiwit over de levensproductie. In haar eerste drie lijsten produceerde ze ruim boven het bedrijfsgemiddelde, daarna kreeg ze problemen vanwege BVD en blauwtong en produceerde ze duidelijk minder, voordat ze uiteindelijk opgeruimd moest worden. Ze komt echter uit een familie waarin doorgaans hoge leeftijden gehaald worden door de koeien. Haar moeder, de fraaie melktypische Lefka, is op 14-jarige leeftijd nog in productie op een ander bedrijf (ze verhuisde nog als 13-jarige), terwijl haar grootmoeder Elma 15 jaar werd! Lefka is een Italië’s Gerko-dochter die inmiddels bijna 60.000 kg melk heeft gegeven met 4.52%vet en 3.63%eiwit. Elma is een dochter van Mina’s Ebel 2, de zwartblaar broer van de bekende Mina’s Ebel. Ik heb haar als 12-jarige gezien en was bijzonder onder de indruk. Wat een geweldige koe! Breed, diep en behangen met een best bewaarde uier en uitmuntend beenwerk toonde ze zich als een voorbeeldkoe voor het blaarkopras. Zij is overigens ook de grootmoeder van Hemko via de Meyenhorst Waldo-dochter Helma die ook 15 jaar is geworden!’

DE VERERVING (indexberekening) april 2024, ten opzichte van het rasgemiddelde: 
melkproductie:  -978 kg melk / vetgehalte +0,61 / eiwitgehalte: +0,21% (396 dochters)
exterieur omschrijving: vlot voldoende ontwikkelde, best bespierde koeien met vlot goede en gezonde uiers, en prima klauwen. Qua karakter boven gemiddeld.
Soms hebben de roodblaar-nakomelingen van Pascal ‘iets veel wit’ (hoge sokken, kleine blaartjes).
Vanwege de beste bespiering en het hoge vetgehalte in de melk zijn dochters van Pascal zeer geschikt als zoogkoe / vleesrichting. Pascal is bijzonder geschikt voor gebruikskruising op HF.
exterieurscore BI: Frame: -4 / Type: +1 / Uier: -3 / Benen: +1 / Bespiering: +5
gebruikseigenschappen:  uiergezondheid: 98 / karakter: 101 / melksnelheid: 98 / vruchtbaarheid: 110 / persistentie: 90 / laatrijpheid: 98
PINKENSTIER: met geboortegemak ‘110’ is Pascal een ‘bewezen’ pinkenstier.

MEYENHORST PASCAL, als vijfjarige  MEYENHORST PASCAL, als vijfjarige

DE GROOTMOEDER VAN MEYENHORST PASCAL:

DE GROOTMOEDER VAN PASCAL: Lefka, als ruim 13-jarige  Meyenhorst Lefka, als ruim 13-jarige

DOCHTERS VAN PASCAL: